Kopparslagaren Kopparslagaren Hem Karta Historik Kontakt
Kopparslagaren ett kvarter på solsidan!

Tänk att få skapa ett nytt kvarter! Problem, ja visst, men vilka möjligheter.
För drygt hundra år sedan bodde här nästan 300 personer i det vi idag kallar Kopparslagaren. Här bodde hantverkare, handlare och sjöfolk och in på gårdarna nådde solens strålar nästan aldrig och förfallet och de sociala problemen växte med åren.

Man började lite försiktigt med att riva och bygga nytt i hörnet av Larmgatan – Fiskaregatan i mitten av 1950-talet. Det var byggmästare Ivan Tegnander och hans företag Tegnander & Co som tillsammans med arkitekten Gösta Gierdsjö gav hörnan ett nytt modernt utseende och det s.k Kopparhuset invigdes 1958.

Sedan gick det några år och många överväganden gjordes innan man beslutade sig för att riva även resten av kvarteret och bygga nytt. Byggherre var Gösta Lilienberg, huvudman i KB Kopparslagaren, arkitekt var Evald Jonnergård som tillsammans med sina medarbetare på Atrio skapade kvarteret Kopparslagaren som det ser ut i dag och de åtta nya huskropparna som Claesson & Anderzén sedan producerade. Det var inget traditionellt bygge. Blandningen av trä, betong och natursten väckte och väcker än i dag uppmärksamhet. Byggt med traditionella metoder är det ett beundrat byggnadshantverk. Ett saneringsobjekt som stått som förebild för många städers centrumkärnor i historisk bebyggelse.
Man gick ut och undersökte vad allmänheten hade för önskemål och förhoppningar och det visade sig tvärtemot vad man först trodde, att vad folk ville ha var butiker. Klädintresset ökade och det var på Kvarnholmen man ville strosa runt och handla. Och att kunna parkera förstås, men det överlät man till kommunen att lösa.
Men efterhand som bygget fortskred, ändrades en hel del. Planerade kontorslokaler blev butiksytor och torget blev ett uppvärmt uterum med scen och fick en restaurang istället för den planerade mindre serveringen. Tre Mästare med tre avdelningar Silversmeden, Kopparslagaren och Tenngjutaren blev resultatet av kalmarkonstnären Rune Tennesmeds och arkitekt Åke Brisvalls nytänkande.

Den 1 december 1973 small det så det hördes i hela Kalmar. Då invigdes Kopparslagaren och med den berömda Vasa-kanonen som ställts upp vid ingången till Koppartorget från Fiskaregatan sköts salut och glada Kalmarbor höll för öronen. Ernst-Hugo Järegård underhöll och högaktuella "filmstjärnorna" Emil och Ida från Astrid Lindgrens film fanns på plats på Koppartorget.

Lyft blicken nästa gång du är i Kopparslagaren.
Lägg märke till de valmade sadeltaken med tegel, så såg taken ut på Kvarnholmens större byggnader redan för trehundra år sedan och de här smälter väl in i den känsliga historiska miljön.
Och kolla byggnadernas färgsättning, en attraktiv färgklick, som arkitekt Jonnergård fick försvara många gånger. Se hur väl den samsas med den hyvlade kalkstenen från Horns udde på Öland och skyltarna som inte bara talar om vad Kopparslagaren har att erbjuda. De är en viktig detalj i miljön och den välkände grafiske formgivaren Erik Lindegren utformade Koppartorgets typografi som håller stilen än i dag.

Ovanstående artikel av Mona Helgee har varit införd i KalmarPosten.
inFocus
Webbdesign, reklambyrå Kalmarmedia